Flipperkastenmuseum in Rotterdam

Vroeger zag je ze op veel plaatsen, de flipperkast, in de cafetaria, sportkantines en de jeugdhuizen overal kon je de flippers bedienen. De flipperkasten waren een tijdje uit beeld maar ze zijn bezig aan een echte comeback. Wil je alles weten over de pinball automaten dan ben je welkom in het Dutch Pinball Museum in Rotterdam, daar staan flipperkasten van eind jaren ’40 tot nu.

Afbeeldingsresultaat voor pinball machine

Gerard van Santen

Iemand die al jaren bezeten is van de flipperkasten en de eigenaar is van het flipperkastenmuseum is Gerard van de Santen, de Rotterdammer verzamelt en verhuurt al jarenlang flipperkasten en is zelf een bezeten flipperaar. Aan het eind van de vorige eeuw zakte de markt van de flipperkasten compleet in en er leek een einde te komen aan een tijdperk, maar niets is minder waar. De pinball automaat is aan een ware comeback bezig en volgens Van de Santen neemt de vraag naar de verhuur van de automaten alleen maar toe.

Verenigde Staten

De productie van de flipperkasten begint ook weer aardig op gang te komen, 95% van de kasten komen uit de Verenigde Staten. Vreemd is wel dat de onderdelen voor de flipperkasten door de Amerikanen uit China worden gehaald, terwijl Chinezen zelf de machines bijna niet produceren. De meeste flipperkasten worden gebouwd volgens een bepaald thema, meestal zijn dat Amerikaanse sporten als baseball en basketbal of televisie series en films, een mooi voorbeeld is de Star Trek serie.

Museum

Van de Santen is zo bezeten van de flipperkast dat hij in Rotterdam een museum is begonnen, hier kan iedereen de geschiedenis van de speelkasten bewonderen. De pinball automaten staan in het museum in een tijdlijn opgesteld van oud naar de nieuwste modellen. Het flipperkastenmuseum is niet helemaal uniek want in het gok walhalla Las Vegas is ook een flipperkastenmuseum, daar is de Pinball Circus te bewonderen een flipperkast waar er maar twee van gemaakt zijn, bijzonder aan deze flipperkast is dat hij verticaal gebouwd is en de andere kasten zijn allemaal horizontaal gebouwd. In het Dutch Pinball Museum is de Matrix te bewonderen een flipperkast die door Van de Santen en een aantal andere flipperfanaten zelf is gebouwd, hierin zitten ongeveer 3.500 manuren.

Openingstijden

De entree voor het flipperkastenmuseum is € 10 voor drie uur dit is inclusief het spelen. Het museum is geopend op vrijdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur op vrijdag zelfs tot 21.00 uur. Het museum is gevestigd aan de Veerlaan 19 in Rotterdam-Zuid.