Flipperen: kansspel of een behendigheidsspel

Flipperen wie heeft het niet ooit gespeeld, in de cafetaria, op de camping of buurthuis of was het in de sportkantine. Je speelde het vaak alleen maar het leukste was om het vrienden te spelen, wie was het beste met de flippers en haalde de meeste punten. Balen was het als je al veel punten had, en je flipperkast sprong op tilt en je de kogel zag wegglijden. Maar is dit flipperen nu een kansspel of een behendigheidsspel, wat vindt de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) hiervan.

Afbeeldingsresultaat voor pinball machine

De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA)

Wat doet deze KSA eigenlijk? De Nederlandse Kansspelautoriteit draagt zorg voor een veilig en betrouwbaar aanbod van kansspelen. Maar hoe kijken ze tegen een flipperkast aan, een flipperkast zien ze als een speelautomaat in de ruimste zin, maar wat verstaan ze onder een speelautomaat:

Speelautomaat

Onder een speelautomaat verstaan ze zowel een kansspelautomaat als een behendigheidsautomaat, een speelautomaat is een apparaat dat:

  • ingericht is voor het beoefenen van een spel.
  • een spel bevat dat door de speler elektronisch, mechanisch of elektrisch wordt gestart.
  • tot een prijs, premie of een verlengde speelduur kan leiden of een resultaat kan uitkeren.

Behendigheidsautomaat

Bij een behendigheidsautomaat gaat het erom dat dat je met een beter inzicht ook een beter resultaat haalt. Het doel is om het spel helemaal uit te spelen en een zo hoog mogelijke score te halen. Een flipperkast is een mooi voorbeeld van een behendigheidsspel, het resultaat is afhankelijk van de handigheid en het inzicht van de speler. De automaat mag alleen een vrij spel of een verlengde speelduur als beloning geven.

Kansspelautomaat

Bij een kansspelautomaat ligt dat anders daar vormt de factor geluk of toeval een grote rol, meer dan het inzicht of de behendigheid van de speler. Een kansspelautomaat kan bij winst aan een speler een premie, geld of een andere prijs uitkeren, de fruitautomaat of automatische roulette zijn hiervan mooie voorbeelden.

Hoe zit dat met de vergunning?

Voor het exploiteren van een kansspelautomaat of behendigheidsautomaat heb je altijd een exploitatievergunning nodig ook wel speelautomatenvergunning genoemd. Deze vergunning wordt uiteraard afgegeven door de KSA. Voor het plaatsen van een kansspelautomaat is nog een tweede vergunning nodig de zogenaamde aanwezigheidsvergunning, in deze vergunning wordt de plaats bepaald waar de automaat geplaatst mag worden. Deze vergunning wordt afgegeven door de gemeente.